De Sint is nog niet het land uit, of de kerstborrel op werk dient zich alweer aan. In de supermarkt struikel je over pepernoten, kerststollen en chocolade in de feestmaanden december en januari. Met zoveel leuke dagen vol met verleidingen is het lastig om je aan je fitness doelstellingen te houden. Dat begrijpen wij als trainers ook, want ook wij moeten tijdens deze dagen opletten! Vandaar een aantal tips om je bij de les te houden. 

Wij als trainers nemen ook af en toe iets lekker en dat moet ook prima kunnen. Zeker op de feestdagen, het is tenslotte feest. En het is lastig om tegen je schoonmoeder te verkondigen dat je het toetje, waar ze al de hele dag aan gewerkt heeft, even overslaat vanwege de hoeveelheid calorieën die het bevat. Als je weet dat je een lekker diner in het vooruitschiet hebt, dan kun je daar wel de dag van tevoren en de dag zelf rekening mee houden. Dit doe je bijvoorbeeld door wat minder te eten en te drinken, bijvoorbeeld door een keer het ontbijt over te slaan. Of gewoon wat minder te eten dan normaal. Zo hou je de calorieën nog een beetje binnen te perken zonder daarvoor het feest bij je schoonouders te verpesten. Want laten we wel wezen, een kerstavond, eerste en tweede kerstdag kan al snel voor een calorieoverschot van 1000/ 2000 calorieën zorgen! Dit maak je niet even in een “gezonde” week goed. Stel dat je normaal gesproken rond de 2000 calorieën per dag nuttigt en daar 200 calorieën per dag onder gaat zitten (wat best een hele uitdaging is!), dan ben je een hele week bezig om het overschot van kerst “weg te werken”. Zonde! 

Zorg er ook voor dat je tijdens deze dagen de juiste verhouding eiwitten, vetten en koolhydraten binnen krijgt. Spreekt misschien een beetje voor zich als je de vorige blogs van Whole-Fit hebt gelezen, maar het kan niet vaak genoeg benoemd worden. Er is namelijk niks mis met een stuk vis of vlees en wat groenten. Maar niet overal hoort patat, jus of saus bij. Vuistregel voor ons op het bord voor avondeten is altijd een hand-grote hoeveelheid eiwitten, hetzelfde geldt voor groenten en een vuist voor het aantal koolhydraten. Of even geen koolhydraten tijdens het avondeten, was je die koolhydraat-rijke lunch alweer vergeten…?! En blijf voldoende drinken! Water en thee dan wel natuurlijk…

En zoals altijd, blijf in beweging! Hup, na de lunch even een goede winterwandeling met de familie, of even schaatsen met de kids. Goed voor de algemene sfeer en je krijgt gelijk weer een portie stappen in de benen. En als je de familie toch even ontvluchten, zeg dan maar dat je een afspraak bij Whole-Fit hebt, want wij zijn ook tijdens deze maand gewoon open! 

Hopelijk gaan deze tips en tricks je scherp houden de komende dagen en wij wensen iedereen fijne feestdagen en alvast gelukkig nieuwjaar!