Beetje cliché is het wel, maar toch maken de meeste mensen rond oud en nieuw weer goede voornemens. Het is tenslotte toch een moment van reflectie. Wat is er het afgelopen jaar goed gegaan en wat zou ik dit jaar anders willen doen of bereiken. “Stoppen met roken”, “andere baan”, “meer tijd voor mijn gezin”, of “AFVALLEN”, wordt er dan geroepen tijdens het proosten van de champagne op 1 januari. Maar stel nou dat je je ook echt aan die doelstellingen zou committeren…? 

Goede voornemens, Whole-Fit, Zandvoort

Wat als je zo’n cliché voornemen serieus zou nemen en die doelstelling SMART (specifiek, meetbaar acceptabel, realistisch, tijdsgebonden) opstelt en je ligt de mensen in je omgeving die daar invloed op zouden kunnen hebben in en je gaat er ECHT voor?! En dan hebben we het natuurlijk  wel over het voornemen met raakvlakken op het gebied van gezondheid natuurlijk! Bij Whole-Fit hebben we groot bij de ingang een bord opgehangen en gevraagd of leden hun doelen voor het nieuwe jaar op wilden schrijven. Iedereen is uiteindelijk met een bepaalde reden of doelstelling bij ons gekomen. Zijn diezelfde doelstellingen nog steeds van kracht? Of moeten we doelen bijstellen of slaan we een heel andere weg in? Misschien dat het lezen van dit blog je wel aan het denken zet. 

Op het moment dat je namelijk heel graag iets wilt bereiken is het verstandig om het doel helder voor jezelf op te stellen en het liefst meetbaar te maken binnen een gestelde termijn. Dit is niet altijd even makkelijk. Gelukkig kunnen wij je bij Whole-Fit daarbij helpen. Deel je idee met een van de coaches en kijk wat zij er van vinden. Door alleen al even te sparren met een deskundige kun je het doel namelijk specifieker maken en kunnen de trainings/ voedingsschema’s daar op aangepast worden. 

Vertel mensen in je omgeving wat je van plan bent. Mensen die direct invloed op jou of het gestelde doel kunnen hebben, moeten weten wat jij van plan bent. De one-liner “ik wil afvallen” gaat het ene oor in en het andere oor uit bij mensen. Maar “ik wil voor …….(datum)……. 5 kg afvallen en fitter worden, door 2 x in de week bij Whole-Fit te sporten in combinatie met het voedingstraject, omdat ik me fijner in mijn vel wil voelen en ik weer wil voetballen met mijn kleinkinderen” dekt een heel andere lading. Er zal dan bijvoorbeeld meer begrip zijn bij een verjaardag als jij een wijntje of een tompouce overslaat. 

En maak de doelstelling echt meetbaar. Ook al haal je het doel niet helemaal binnen de gestelde termijn, je werkt dan toch ergens naar toe. Stel, op 1 juli ben je 3 kg afgevallen in plaats van de gestelde 5 kg. Balen. Maar goed, het jaar is nog niet voorbij. Spar even met de coach en met je omgeving. Hoe is het laatste half jaar gegaan, waar valt nog winst te behalen? Oke, de doelstelling wordt bijgesteld, de schema’s worden aangepast en het thuisfront staat weer op scherp: “voor 1 september gaan we de laatste gestelde kg er af halen”. 

Dus mocht je binnenkort weer komen trainen, denk eens kritisch na over jouw sportieve doelen van het nieuwe jaar! Kijk ook eens naar de evenementen die we op het programma hebben staan; wellicht een mooie uitdaging?! En deel de goede voornemens met ons door hem op het bord te hangen! Of hou het lekker voor jezelf natuurlijk, maar let’s go- aan de slag! 🙂