hardlopen, sportschool, marathon, circuitrun, Zandvoort
Circuit run Zandvoort 12km

Het wordt weer lente, de dagen worden langer, tijd om de hardloopschoenen uit de kast te halen! De Circuit Run of ander hardloopevenement staat misschien al in je agenda, dus wordt het weer tijd om je voor te bereiden. In het najaar, toen je voor het laatst hebt hardgelopen, rende je nog 5 km in 25 min. “Oh, dat haal ik nu ook wel!”…. 35 min later sta je weer kreunend en hijgend thuis aan de voordeur uit te huilen. Dat was toch zwaarder dan je dacht. En wat meteen opmerkt zijn kleine pijntjes hier en daar… 

Kijk, uiteindelijk heb je ook gelijk. Als je een bepaalde afstand wilt halen, zit er ook niks anders op dan de hardloopschoenen aan te trekken en kilometers te gaan maken. Van zwemmen wordt je geen betere hardloper en andersom. Klopt. Maar net als elk ander doel heb je een plan nodig. Dus ook als je niet toewerkt naar een evenement of bepaalde afstand. Elke week 5 of 10 km lopen ter ontspanning kan ook een doel zijn natuurlijk! En dat plan moet je eerst uitwerken. Hoe vaak in de week ga je? Zit er een opbouw in qua afstand? Welke route, ondergrond? 

Allemaal leuk dat hardlopen, maar wist je dat het wel een van de meest blessuregevoelige sporten is? Heel veel mensen doen deze sport mede omdat het zo toegankelijk is. Schoentjes aan, oortjes in met een leuke podcast of muziekje en gaan met die banaan. Maar het lichaam, en met name de gewrichten, krijgen het best zwaar te verduren. Zeker als paden onverhard zijn. En ja, die extra kilo’s die je hebt opgebouwd tijdens de donkere wintermaanden, helpen hier niet aan mee!  

Bij deze een aantal tips om het hardlopen zo plezierig mogelijk te houden. Ten eerste: investeer altijd in goede schoenen. Bij hardlopen is dit cruciaal. De voeten zijn het directe contact met de grond en vangen de eerste klap op. Als je geen goede demping hebt, of ren je met de voeten naar binnen of buiten gericht (of land je erg op de hak of tenen) dan zou dat zo maar ergens anders in je lichaam schade kunnen aanrichten. Ten tweede: goed schoeisel gaat hand in hand met looptechniek. Bij twijfel laat eens een professional naar je techniek kijken! En, last-but-not-least, krachttraining! 

Door te spieren rondom de gewrichten goed te trainen wordt je belastbaarder. En dat betekent dus niet dat je met 100 kilo 3 keer in de week moet gaan squatten! Nee, naast de grote spiergroepen zul je ook aan wat mobiliteit en balans oefeningen moeten gaan doen. 

Benen, billen en buikspieren heb je het meeste nodig voor het hardlopen, maar denk ook eens aan je bovenlichaam voor een betere algemene houding. Naast het feit dat je belastbaarder wordt, kunnen sterkere en elastischere spieren voor betere prestaties zorgen; heuveltje op, zand, wind tegen- je bent sterker geworden dus je zult tegengas kunnen gaan geven aan de natuurlijke elementen! Yeah! 

Dus mocht je weer aan de vooravond staan van een mooi hardloopseizoen, overweeg eens om naast je rondje wat gerichte krachtoefeningen te doen. Met een mooi doel in het vooruitzicht is het misschien ook wat minder erg om de sportschool in te duiken? Bij Whole-Fit kunnen we je in ieder geval helpen met het opstellen van een mooi programma. Al meerdere leden hebben wij mogen coachen op weg naar een (pijnvrije) halve en hele marathon, dus ervaring genoeg!