Hoe herstel je snel van een blessure?

sportschool Zandvoort, fitness in Zandvoort, fysiotherapie Zandvoort, voedingsplan, voedingscoach Zandvoort, sporten in Zandvoort, personaltraining Zandvoort, bootcamp, fysiotherapeut in Zandvoort

Een blessure is een vervelende situatie. Het leidt vaak tot ongemak en frustratie, omdat je beperkt bent in je dagelijkse bezigheden. Een blessure kan vele oorzaken hebben, zoals een val van de stoeprand, het maken van een verkeerde beweging of iets zwaars tillen. De reactie van de mens is om de pijn te verminderen. Dit kan zijn door het aangedane lichaamsdeel niet meer te bewegen, het in een bepaalde positie te houden of activiteiten/bewegingen te vermijden. De vraag is of dit de juiste reactie is om zo snel mogelijk te herstellen.

Als je de mens vergelijkt met een dier, dan zijn er verschillen in gedrag tijdens het herstel van een blessure. Dieren gaan niet stilzitten of activiteiten vermijden. Als ze dat zouden doen, dan kunnen ze niet overleven. Dieren bewegen daarom binnen hun pijngrenzen om zichzelf te redden, terwijl het lichaam herstelt. Dit zorgt ervoor, dat het lichaam van een dier uiteindelijk vijf keer sneller herstelt in vergelijking met een mens.

 

Het lichaam herstelt in drie fases, de ontstekingsfase, de proliferatiefase en de remodelleringsfase. Elke fase heeft zijn eigen kenmerken en progressie. Daarnaast is de duur van een fase afhankelijk van het type weefsel dat is aangedaan. Om zo goed mogelijk te herstellen is bloedtoevoer en beweging belangrijk. Een goede bloedcirculatie zorgt ervoor, dat voedingsstoffen, zuurstof en bouwcellen worden aangevoerd en dat de afvalstoffen worden afgevoerd. Bloedcirculatie wordt gestimuleerd door beweging.

 

Tijdens de verschillenden fases wordt er nieuw weefsel aangemaakt. Het weefsel wordt gemaakt aan de hand van de functie/beweging die er op dat moment gevraagd wordt. Als jij dus tijdens je herstel alleen maar rust houdt, dan is het nieuwe weefsel gemaakt om rust te houden. Als jij na die rustperiode verwacht, dat de blessure/trauma weer klaar is voor explosieve of krachtige bewegingen, dan kom je bedrogen uit. Het niet progressief opbouwen van bewegen, zorgt ervoor dat je in een vicieuze cirkel blijft hangen waarbij je steeds weer last krijgt van die blessure. Het lichaam moet tijdens het herstel signalen ontvangen met betrekking tot wat het weefsel uiteindelijk weer moet kunnen. Op die manier zal het zich daar ook op aanpassen.

 

Begrijp mij niet verkeerd. Er zijn ook zeker blessures/trauma’s die eerst rust en stilzitten vereisen, maar het belangrijkste is dat je luistert naar je lichaam. Zorg ervoor dat je beweegt binnen je pijngrens. Ook als dat betekent, dat je mank loopt of voorovergebogen loopt. Wees eerlijk naar jezelf, wat je qua beweging van het aangedane lichaamsdeel uiteindelijk weer verwacht. En zorg ervoor dat je dit rustig opbouwt, terwijl je door de fases van herstel heen gaat. Wil je zeker zijn, dat je het juiste doet? Zoek dan de juiste begeleiding, zoals een mylogenics therapeut, fysiotherapeut of huisarts.