IK MOET vs IK WIL

Hoe vaak zeggen we niet, dat we iets moeten. Stel je jezelf dan ook de vraag waarom je iets moet, want eigenlijk leg je het jezelf alleen maar op. Vaak omdat je druk voelt vanuit je omgeving of de standaard norm. Eigenlijk moeten we helemaal niks. Als je jezelf te veel dingen oplegt of jezelf iets oplegt waar je niet achter staat houd je het vaak niet vol.

 

Ik probeer te trainen, maar sprak de afgelopen tijd vaak met “ik moet trainen”. Dit zorgde voor veel druk bij mijzelf en niet luisteren naar wat mijn lichaam zei. Toen ik daarop gewezen werd, ging ik mij afvragen waarom ik moet trainen van mijzelf. Het antwoord was dat ik anders het gevoel had dat ik faalde. Het wordt van mij verwacht dat ik train. Ik ben een sportief type en heb een voorbeeldfunctie als personal trainer.

Deze gedachtes kloppen helemaal niet. Dit weet ik ook wel in mijn achterhoofd. De wereld vergaat niet als ik niet of wel train. Waarom blijf ik dan toch het gevoel houden, dat ik moet trainen. Dit komt echt vanuit mijzelf. Voor mijzelf is het nooit goed genoeg. Straks word ik nog dik, ben ik geen voorbeeld meer voor mijn klanten of ben ik niet goed genoeg.

Om tegen het stemmetje van “moeten” op te boksen, verander ik “moeten” steeds in “willen”. Ik maak mijzelf ook heel bewust waarom ik het dan wil. Doe ik het puur voor mijzelf of zit er een reden achter van buitenaf. Is dit makkelijk en lukt het elke keer? Nee, jammer genoeg niet. Maar het maakt het wel makkelijker om een goede beslissing te maken en er realistisch tegen aan te kijken.

 

Soms geef ik mijzelf ook een schop onder de kont. Je kan niet alleen maar dingen doen wat je leuk vindt. Ik kan namelijk ook allemaal excuses bedenken waarom ik soms niet wil trainen. Echter weet ik achteraf, dat het mij een super goed gevoel geeft. Als ik moeite heb om te gaan, dan houd ik mijzelf voor waarvoor ik het doe en wat het directe resultaat ervan is als ik wel ga. Dit geeft mij de kracht om dan wel te gaan. Als ik dan toch ga, dan heb ik ook voor mijzelf Go hard or Go home. Dan haal ik er alles uit in korte tijd.

 

Ik wil van dat stemmetje “moeten” af, want het zorgt ervoor dat ik mijzelf vergeet en voorbijloop. Het is een heel gevecht, maar ik weet dat ik het erboven kom. Soms loop ik tegen de lamp aan, maar dat houdt mij wel scherp. Verander “moeten” in “willen” en bedenk goed of je iets voor jezelf doet of dat er druk op zit van buitenaf.

“Ik wil trainen, want het geeft mij een goed gevoel”