De zomer komt eraan! We willen nog graag van de laatste hardnekkige vetjes af om weer met het volste vertrouwen in bikini of zwembroek op het strand rond te gaan paraderen. En dus gaan we even streng zijn. Je sport minimaal 2 keer in de week, komt zo rond de 10.000 stappen per dag en nu gaan we ons focussen op voeding. En dus de kilocalorieën. Maar wat is een kilocalorie eigenlijk en hoe kunnen we inzetten voor bijvoorbeeld afvallen?
Wat is een kilocalorie?
Een kilocalorie is een eenheid die meet hoeveel energie in een bepaald voedingsproduct zit. Niet meer en niet minder. Een kilocalorie zegt dus niks over de voedingswaarde van een product. Dus als voorbeeld: een gekookt ei bevat 90 kilocalorieën. Dit zegt dus verder niets over hoe gezond een ei is of wat voor mineralen het bevat. Ter vergelijking: drie blokjes melkchocolade bevat ook zo’n 90 kilocalorieën. Een ei is natuurlijk vele malen gezonder en wordt anders door het lichaam afgebouwd en gebruikt dan een stukje chocolade, maar dat maakt dus voor de kilocalorieën niet uit. Maar wat voor afvallen (of aankomen) vooral telt, is of jij aan het einde van de dag onder of boven jouw totale kilocalorieën behoefte bent gekomen.
Hoe bepaal je dan je dagelijkse kilocalorieën behoefte?
Je verbrandt de hele dag door; in je slaap, op werk en tijdens het sporten. Dus als jij een actief leven hebt, zul je meer verbranden dan iemand die dat niet heeft. En dan heb je ook nog eens mensen die “snel” en “langzaam” verbranden (het metabolisme, veel of weinig spiermassa), maar daar ga ik in dit blog nu niet verder op in. Je totale energiebehoefte kun je berekenen aan de hand van de BMR. BMR staat voor “basaal metabool rate”, oftewel: hoeveel kilocalorieën heeft het lichaam nodig om basale levensondersteunende functies uit te voeren. En dit is afhankelijk van je gewicht, lengte, leeftijd en hoe actief je bent. Google maar eens en je hebt binnen 5 minuten jouw BMR te pakken. Echter is dit natuurlijk wel een inschatting. Globaal gezien is dat voor de man 2500 en voor de vrouw 2000 kilocalorieen. Wil je echt weten wat je op een dag zoal verbrandt, schaf dan een goed horloge met hartslagmeter aan. Die kan een specifieker beeld weergeven.
Als je eenmaal hebt vastgesteld wat je op een dag verbrandt, kun je gaan bijhouden wat je zoal aan energie naar binnen krijgt. Ook hier zijn heel handige apps voor. Je kunt zelfs producten scannen met je telefoon en dan rolt het aantal kilocalorieën eruit. Want als je wilt afvallen zul je minder kilocalorieën tot je moeten nemen dan je nodig hebt. Eet je meer als je dagelijkse behoefte, dan zul je aankomen.
Dat bijhouden van de kilocalorieën wil je natuurlijk niet elke dag doen, want dan wordt je gek van alle cijfertjes! Maar het is goed om een standaard doordeweekse dag en een dag in het weekend te meten. Zowel qua energiebehoefte als energie-inname. Zo krijg je inzicht in hoe het er voor staat en kun je kleine (of grote) veranderingen in je voedingspatroon maken. Want vergeet niet: ook met alleen gezond eten kun je aankomen en afvallen met ongezond eten! Een kilocalorie, blijft een kilocalorie! Dat laatste raden we natuurlijk niet aan, maar wees hier wel bewust van.
Dus ga het een keer twee dagen in de week bijhouden en bekijk jouw situatie eens kritisch. Moet er iets af, moet er iets bij? Blijf ik zo eten en drinken, maar moet ik misschien wat meer bewegen? Vind balans! En kleine stapjes. Niet bijvoorbeeld in een keer 500 kilocalorieën onder je behoefte gaan zitten, dat hou je nooit vol. Mocht je hier hulp bij nodig hebben dan staan de coaches van Whole-Fit uiteraard voor je klaar!