Met alle ruis van de moderne wereld, hebben we tegenwoordig veel meer prikkels om te verwerken.. Vandaag de dag zijn er zoveel extra prikkels waar je aan bloot wordt gesteld. Elke prikkel is een stressor en geeft bepaalde signalen af aan het brein. Deze moeten gefilterd en verwerkt worden. Prikkels kunnen komen van het verkeer, lichten, geluid, je mobiele telefoon, maar ook keuzes maken, training prikkels, signalen van je lichaam, gedachtes en alle informatie die je opneemt om vervolgens tot actie te komen. Ook de prikkels van een tv aan het eind van de dag, moeten je hersenen verwerken, ook als dit je helpt even uit te zoomen na een drukke dag… Gelukkig gaat onze ademhaling vanzelf, maar ook dat zetten we in ons lichaam vast op het moment dat we veel stress en spanning ervaren. Activiteiten om je brein rust te geven, prikkels te verwerken, en methodes om te ontspannen en tot adem te komen zijn daarom erg belangrijk om toe te voegen aan je dagelijkse bezigheden. Rust en ontspanning kan terug komen in je lichaam door ademhaling, stretchen, mindfulness en activiteiten doen waar je energie van krijgt of die prikkel arm zijn. Zoals een wandeling in het bos. 

Mindfulness toepassen in je dagelijkse leven. Gedachten en gebeurtenissen nemen je elke dag overal mee naar toe. Je moet veel regelen, bedenken en aandacht verdelen, waarbij er veel door elkaar gebeurt. Mindfulness gaat over bewust je aandacht sturen naar het hier en nu. We kunnen in ons hoofd veel bedenken over de toekomst of denken aan het verleden, toch zal je alleen met je volle aanwezigheid bij wat je nu doet, iets kunnen doen. De principes van mindfulness toepassen zorgen ervoor dat je minder stress en stress gerelateerde klachten ervaart. Deze principes zijn; niet oordelen, geduld, een open houding, vertrouwen, niet streven, acceptatie en loslaten. Werken met wat er in ieder moment aanwezig is, om met aandacht in het moment te zijn, is de snelste sleutel naar meer ontspanning. Je lichaam neem je overal mee naar toe en kan je hiervoor het beste gebruiken, zo ook je omgeving. 


Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, kan je met de volgende tools direct in het dagelijkse leven mindfulness toepassen: 
1. Ademhaling. Deze maand staat in het teken van je ademhaling. Naast dat we hier extra aandacht aan schenken tijdens de training, met de challenge en de workshop, kan je hier zelf ook op letten. Je ademt de hele dag, meestal onbewust. Om meer ontspanning te ervaren kan je beginnen met in pauzes en momenten dat je stress opmerkt, 5 ademhalingen proberen je in en uitademhaling net wat langer te maken. Je zal merken dat door je aandacht naar je ademhaling te verplaatsen, je weer in het nu komt. 


2. Lichaamssensaties/bodyscan Waar je ook bent, je hebt je lichaam (als het goed is) altijd bij je. Richt je aandacht op je zintuigen, met vragen als, wat zie ik, wat hoor ik, wat ruik ik, wat proef ik, wat voel ik. Hierdoor richt je je aandacht van je hoofd naar je lichaam. Hetzelfde kan je doen in de omgeving. Welke kleuren, geluiden, beelden zie je? Als je dit blijft oefenen kan je meer aanwezig zijn bij dat wat je aan het doen bent. Wanneer je veel gedachtes hebt, werkt het goed om je aandacht naar buiten te verplaatsen. 


3. Bodyscan. Een bodyscan is een snelle vorm van meditatie. Begin met je aandacht bij je hoofd of je voeten, en ga elk onderdeel van je lichaam bij langs. Wat raakt de grond? Wat voel ik? Waar zit spanning? Wat is ontspannen? Wil er hier iets bewegen? Door je aandacht bij je lichaam te plaatsen, kan je merken waar spanning zit en deze loslaten. 


4. Meditatie. Wil je meer rust ervaren. Kan je beginnen met 5 minuten per dag mediteren. Je zet een timer aan en gaat in een fijne houding zitten. Dit kan ook op een stoel zijn. Sluit je ogen en probeer je gedachtes waar te nemen. Zonder dat je hier iets mee hoeft of aan hoeft te veranderen. Ook als je merkt dat je steeds mee gaat in de gedachtes, sta je hier bewust bij stil en probeer je ze weer aan je voorbij te laten gaan. 


5. Koude training. Ja de koude training blijft terug komen, begin eens met 10-20 seconden koud afdouchen en ervaar dat je hierbij enorm aanwezig raakt bij de sensaties van je lichaam en veel meer focus en energie krijgt. Je traint discipline en je brein omgaan met deze prikkels. 


6. Schrijf je gedachtes, gevoelens en gebeurtenissen op. Een dagboek bijhouden kan je helpen ervaringen en emoties te verwerken, zodat ze niet in je hoofd blijven ronddwalen. Daarnaast krijg je meer zicht op je emoties en terugkerende gedachtes en kan je makkelijker ombuigen wanneer je hier bewust van bent. 


7. Probeer elke dag stil te staan bij wat er goed gaat, wat je wél hebt, waar je trots op bent en wat er fijn is in je leven. In de drukte ontstaat de neiging om steeds maar meer te willen en verder te gaan. Een moment nemen om te waarderen wat er al is en daar dankbaar voor zijn, roept gevoelens van voldoening op. 


8. Overige prikkelarme activiteiten/tips: natuurwandelingen, hobbys als schilderen, kleuren, breien, lezen, af en toe je telefoon op vliegtuigmodus en probeer eens 10-30 minuten je te vervelen/lummelen (dit betekent echt helemaal niets doen terwijl je zit of ligt, ook geen beeldscherm). Kies voor prikkelarme activiteiten bewust voor iets waarbij je niets hoeft te bereiken of je best voor hoeft te doen.