Mindset

“Met de juiste mindset ga je het halen” Mindset is een woord wat vaak gebruikt wordt bij het behalen van een doel. Als je mindset juist is, dan ga je het doel wel behalen. Echter kan je mindset ook zo gefocust zijn, dat je andere dingen in het leven uit het oog verliest en jezelf over de kop kan helpen.

Mindset is het Engelse woord voor overtuiging. Deze overtuiging bepaalt hoe jij naar jezelf, je kwaliteiten en je vaardigheden kijkt. Carol S. Dweck, Amerikaanse psycholoog, heeft aan de hand van onderzoek uitgevonden, dat er twee type mindsets zijn, de statische mindset en de groeimindset.

 

De kenmerken van de statische mindset zijn vaardigheden en kwaliteiten staan vast, weinig zelfvertrouwen, bang om fouten te maken, geen geloof in ontwikkeling en groei, succes van anderen is bedreigend, ziet feedback als een bedreiging en gaat uitdagingen uit de weg. Met deze mindset is het moeilijk om jezelf te ontwikkelen en je grenzen te verleggen.

 

De kenmerken van de groei mindset zijn vaardigheden en kwaliteiten kan je verbeteren of verder ontwikkelen, heeft zelfvertrouwen, fouten maken helpt om te leren en verder te ontwikkelen, wil graag leren, gebruikt feedback om van te leren en beter te worden en pakt uitdagingen aan. Een mindset waarmee je verder komt ook als het even tegen zit.

 

Consistentie is de sleutel tot succes bij het behalen van voedings-, trainings- en leefstijl doelen. Dit vraagt om een groeimindset. Het gaat namelijk gepaard met uitdagingen, verkeerde keuzes, dingen die niet werken, veranderingen aanbrengen, fouten maken en etc. Allemaal obstakels waar je mee moet leren omgaan om je doel te behalen.

 

Bij tegenslagen is het makkelijk om de handdoek in de ring te gooien. Op dat moment zit je in een statische mindset. Het is mogelijk om de mindset aan te passen. Dit vraagt om een interne monoloog. Je moet het namelijk doen voor jezelf en niemand anders. Dus laat jezelf niet uit het veld slaan, maar ga bij jezelf na waarom je het wilt behalen en evalueer hoe je beter met een tegenslag om kan gaan.  Dan kan je je statische mindset omzetten naar een groeimindset.

 

Ga ervan uit dat je iets bereikt met vallen en opstaan. Als je deze reis aangaat met een groei mindset, dan kan je bereiken wat je maar wilt. Het is niet verkeerd om hulp te vragen bij deze reis. Een andere blik op keuzes en activiteiten kan je helpen vooruit te blijven gaan en een stok achter de deur als je het even niet ziet zitten. De hulp die je kan inschakelen is afhankelijk van je doel of tegenslagen waar je tegenaan kan lopen. Hulp kan komen in de vorm van een personal trainer, psycholoog, coach, familie of iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

Kies voor het leven wat jij wilt leiden en laat tegenslagen je niet in de weg zitten. Groei en ontwikkel doormiddel van een groei-mindset!