Sport chick, nu ook meditatie chick

Wie had het ooit gedacht, dat ik de voordelen van meditatie zou ervaren. Als je mij een jaar geleden zou zeggen, dat ik nu één of twee keer per dag met plezier zou mediteren, dan had ik je voor gek verklaard. Sinds anderhalve maand “doe ik aan meditatie”. Ik mediteer nu in sessies van 10 minuten. Ik doe het vaak voordat ik begin aan mijn activiteiten achter de computer en dan nog een keer aan het begin van de avond om tot rust te komen van de dag. Verschillende dagen per week combineer ik de meditatie aan het einde van de dag met enkele yogaoefeningen.

Burn-out

Door mijn burn-out ben ik erachter gekomen, dat ik altijd maar doorging, nergens bij stilstond en niet bewust was van wat ik al bereikt had. Dit zorgde ervoor dat gedachtes, to do lijstjes en toekomstplannen altijd maar door mijn hoofd heen raasde. Hierdoor kreeg ik veel van de wereld om mij heen niet mee. Ik kwam voor het eerst in aanraking met mediteren tijdens de yogalessen. Deze meditatie werd gedaan doormiddel van het focussen op de ademhaling. Toen ik mij weer kon concentreren op het lezen van een boek kwam ook daarin vaak het mediteren naar voren. Twee maanden geleden las ik het boek getiteld “Leven met de wind” mee van Jelle Hermus waarin de voordelen van mediteren worden genoemd en ook een stappenplan wordt gegeven om ermee te beginnen. Hij maakt de stap om te beginnen heel klein en toegankelijk wat ervoor zorgde, dat ik mijzelf kon motiveren het ook eens te proberen.

Soorten mediatie

Er zijn verschillende vormen van meditatie. Het is belangrijk, dat je een manier vindt die bij je past. Zo kan je het doen door middel van je ademhaling, door te focussen op je omgeving, of een object of door het herhalen van een woord in je hoofd. Ik merkte al tijdens het beoefenen van yoga, dat het focussen op mijn ademhaling mij heel goed helpt om mijn lichaam te ontspannen, maar ik had moeite om mijn hoofd rustig te krijgen. Ik ervoer ook, dat ik het wel fijn vond om mijn ogen te sluiten tijdens de meditatie. Ik mediteer nu door het gebruiken van een woord en dit te herhalen in mijn hoofd. Jelle Hermus geeft als voorbeeld om de woorden “I am” te gebruiken. Ik dacht dat is grappig, dat lijkt op mijn motto van “ik ben oké” maar dan in het Engels. Blijkbaar heeft het zo moeten zijn en daarom gebruik ik “I am” tijdens mijn meditatie. Ik lig tijdens de meditatie vaak op de bank. Ik merk dat een comfortabele houding voor mij erg belangrijk is.

Voordelen mediteren

De grootste verandering die ik ervaar na het mediteren, is mijn creativiteit. Even 10 minuten mediteren voordat ik achter mijn computer kruip om een blog, social media posts of trainingsschema te maken, doet wonderen. Het lijkt wel of ik niet meer hoef na te denken over wat ik ga schrijven, maar mijn vingers weten wat ze moeten typen. Ik verbaas mijzelf nog elke keer met wat er na een meditatie sessie op papier komt. De tweede grote verandering die ik ervaar, is de bewustwording van de omgeving om mij heen. Als ik met de hond door de duinen loop kan ik nu oprecht genieten van de omgeving en mij verbazen over de veranderingen van de natuur na een nachtje regen.