Waar en onwaarheden over rugpijn. 

Dit is wat jij erover moet weten.

BAM! Precies toen je bukte om iets op te pakken of weg te zetten schiet de pijn in je rug. Het is in je rug geschoten maar wat nu? Naast de onvergetelijke pijn die je voelt, vraag jij jezelf misschien ook wel af, is dit dan een hernia, is er nu een wervel scheef geschoten, kan ik morgen wel werken, moet ik nu alleen maar stilzitten? Allemaal logische vragen. In dit blog leg ik je twee dingen uit; 

  1. Wat de waarheden en onwaarheden zijn.
  2. Wat je wel en juist ook wat je niet moet doen. 

Oorzaken van rugpijn

Er zijn vele theorieën over het ontstaan van rugpijn. Vroeger werd er vaak gezocht naar een kapotte wervel of tussenwervelschijf als oorzaak. Deze theorie komt voort uit de orthopedische chirurgie waarbij op röntgenfoto’s afwijkingen gezien werden. Vervolgens werd er dan geopereerd waarbij de wervels aan elkaar werden vastgezet met alle gevolgen van dien.  

Echter nu weten we dat afwijkingen op een röntgenfoto niet altijd overeenkomen met de klachten van de persoon. Als je 10-20 mensen van de straat zou halen en daar een röntgenfoto bij zou laten maken, zou het grootste gedeelte afwijkend beeldmateriaal opleveren maar ook zonder rugpijn door het leven gaan. 

Tegenwoordig komt in de literatuur naar voren dat rugpijn ontstaat door een overprikkeling van het zenuwstelsel. Wanneer je door je rug gaat, komt er via de zenuwen informatie binnen in het ruggenmerg. Het ruggenmerg stuurt deze informatie door naar de hersenen. Deze plek in hersenen krijgt niet alleen informatie binnen vanuit de rug, maar ook uit de rest van het lichaam. De hersenen maken een snelle afweging aan de hand van alle informatie en stuurt informatie terug in de voor van pijn. De pijn die ontstaat is niet alleen afhankelijk van wat er in de rug gebeurt, maar ook van eerder ervaren pijn, stressniveau, slaapkwaliteit of angst. Als je denkt dat het gevaarlijk is of bang bent dat er iets goed mis is geven de hersenen meer pijnsignalen af. Het voor je hersenen duidelijk maken dat de pijn niet zo erg is als dat ze denken kan een verschil geven in de pijnsensatie. 

Bij 95% van de rugpijn klachten is er geen duidelijke oorzaak van ziekte of aandoening aan te wijzen. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het wel degelijk pijn kan doen in de rug. 

Zijn er dan nu spieren stuk? Of zijn de buikspieren te zwak?

Beide vragen hierboven zijn niet juist. In de meeste gevallen zoals hiervoor beschreven zijn er geen duidelijke oorzaken te benoemen waardoor de klacht is ontstaan. Wat wel waar is, is dat de weefsels in het pijnlijke gebied zijn overprikkeld door het zenuwstelsel. 

Deze overprikkeling kan zijn ontstaan door zware inspanning of een langdurige repeterende beweging of houding. Bij iemand met langdurige rugpijn zal de oplossing gezocht moeten worden in de dagelijkse dingen die ervoor zorgen dat het zenuwstelsel overprikkeld raakt. . Het opnieuw leren van bewegingen kan helpen om het lichaam en de hersenen weer vertrouwen te geven in de bewegingen die daarvoor als gevaarlijk gezien werden. 

Mijn rug staat helemaal scheef maar zijn er dan ook wervels verschoven?

In de praktijk komen er vaak mensen binnen die vragen of we de wervel even recht kunnen kraken, omdat ze zeggen mijn wervel is verschoven. Optisch lijkt het misschien dat er wervels scheef staan, omdat als we in de spiegel kijken nadat het in de rug is geschoten we helemaal scheef staan. Het is alleen niet zo dat hierbij wervels verschuiven. Het lichaam neemt deze positie aan om het lichaam op de pijnlijke plekken te ontlasten. 

Is het kraken van een wervel dan nutteloos? Nee dat is het niet. Met het manipuleren van een wervel kan je veranderingen geven aan het zenuwstelsel. Deze veranderingen geven pijnvermindering en ontspanning van de spieren. 

Is het misschien handig om een röntgenfoto of MRI scan te maken?

9 van de 10 keer hoeft dit niet omdat 95% geen duidelijke oorzaak heeft en het beeldmateriaal ook geen oorzaak zal laten zien. De foto of scan zal eerder een nocebo effect hebben het broertje van het placebo effect. Het zal namelijk aantonen dat er wat slijtage zichtbaar zal zijn van de tussenwervelschijven. Dit is iets wat normaal is en vaak niet de oorzaak is van de pijnklachten. Je kan het vergelijken met ouder worden en grijze haren krijgen. 

Waarom heeft het dan een nocebo effect? Nou omdat als jij te horen krijgt dat er slijtage is in de rug je die snel koppelt aan de pijn. Hierdoor zal je gaan denken dat de pijn nooit meer weg zal gaan, omdat de slijtage niet meer verdwijnt. Hierdoor blijven de hersenen hetzelfde signaal geven aan het zenuwstelsel en wordt het moeilijker om de rugpijn op te lossen. 

Is het dan slecht om lang te zitten? 

Lang zitten is niet per definitie de oorzaak van rugpijn. De oorzaak is vaak het weinig bewegen wat er tegenover staat. Als jij 8-9 uur zit op een dag en daarnaast maar 30 min hebt gewandeld of bewogen dan is het verschil te groot. Je zal dan ook moeten proberen om dagelijks minimaal een 1-1,5 uur te bewegen. Een mooi streven zou moeten zijn om 10.000 stappen op een dag te zetten. Hieronder is een mooie tabel te zien van verschillende krachten van houdingen op de rug:

Wat moet ik dan precies doen als het in mijn rug geschoten is?

Zorg dat je in beweging komt. Begin eerst is met makkelijke bewegingen, zoals een stuk wandelen of de onderstaande oefeningen:

  • In ruglig 1 been naar je toe trekken 
  • In ruglig hol bol maken door bekken te kantelen (onderrug in vloer te duwen en weer los te laten.)
  • In ruglig met gestrekte knieën 1 been langer maken dan andere 

Door te bewegen zal je merken dat de rug na 10-15 min al een stuk soepeler en beter aanvoelt. Wanneer je niet meer echt scheef staat maar de rug wel nog licht gevoelig is kan je starten met wat intensiever bewegen. Voor een goed trainingsprogramma neem dan contact op en we helpen je graag weer back on track!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.