DE WEEGSCHAAL. Voor veel mensen eerder vijand dan vriend. Begrijpelijk. Maar hoe bepaal je dan of je op gezond gewicht zit? 

BMI

Als je snel wilt weten of je een gezond gewicht hebt, dan is de gemakkelijkste weg om de “body mass index”, oftewel BMI te berekenen. Bij het vaststellen van het BMI wordt er naar de relatie tussen je lengte en je gewicht gekeken. Je kan dit op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door je gegevens op een website in te vullen waar een score uit komt. Een BMI voor tussen de 18,5 en 25 wordt als een gezond gewicht gezien. Onder de 18,5 wordt gekenmerkt door ondergewicht en erboven spreken we van overgewicht/ obesitas. Toch is deze snelle manier van gezond gewicht berekenen vaak niet voldoende. Dit ligt namelijk ook aan de verschillende lichaamstypen en de mate van fitheid van het individu. Zo kan een topsporter een te hoog BMI hebben, dus in de “overgewicht” categorie vallen, terwijl dit individu een normaal vetpercentage en hoge spiermassa heeft. Het vetpercentage geeft daarom een accurater beeld weer.  

Huidplooimeting vs bio impedantiemeting 

Je ziet ze overal tegenwoordig; wegenschalen (bio impedantiemeters) die naast het gewicht ook het vetpercentage aangeven. Via elektroden in de weegschaal wordt een schatting van het vocht in het lichaam gemeten. Aan de hand daarvan wordt een indicatie van het vetpercentage gegeven. Hierbij wordt er rekeningen gehouden met het verschil man- vrouw, leeftijd en gewicht. Maar toch blijft dit een erg beperkte manier van meten. Dit komt doordat de vochtbalans in mensen erg kan schommelen. Heb je veel of weinig gedronken die dag of de dag ervoor, het verschil tussen ochtend en avond, hormoon schommelingen en medicatie kunnen deze manier van meten beïnvloeden. Vaak meten dit soort weegschalen ook alleen vanuit de voeten, waardoor het onderlichaam en romp goed worden meegenomen maar het bovenlichaam en armen veel minder. 

Een andere  manier van meten is om een huidplooimeting te doen met een “harpenden” tang. Hierbij worden verschillende punten met de tang gemeten die worden gekoppeld aan het gewicht, lengte en geslacht. De meer huidplooien er worden gemeten de accurater de meting. Daarbij zijn de metingen minder gevoelig voor menselijke schommelingen. Deze manier van meten is echter wel iets omslachtiger dan alleen op een weegschaal stappen en moet heel precies gebeuren. Vaak wordt dit dan ook door een professional gedaan. 

Wat is een gezond vetpercentage? Wanneer zie ik een sixpack? 

Een gezond vetpercentage ligt grofweg tussen de 10-20% voor de man en tussen de 20 en 28% voor de vrouw. Dit is sterk afhankelijk van de leeftijd. De ouder je wordt, de hoger het vetpercentage mag zijn namelijk. Een man van 30 jaar oud kan dus een vetpercentage van 16% hebben en dus een gezond gewicht hebben. Echter betekent dit niet dat er “6 pack blokjes” zichtbaar zijn. Een six-pack is dan ook geen maatstaf voor gezond gewicht. Sterker nog, dit wordt vaak gezien als ondergewicht. Dit is wel afhankelijk van iemands lichaamsbouw en opbouw spiervezels. Elk lichaam is namelijk anders opgebouwd. De een is wat breder of smaller dan de ander en er zijn verschillen in metabolisme en spiervezels. Aan de hand van het vaststellen van het vetpercentage kan er wel in overleg met een coach gekeken worden hoe op een verantwoorde manier training en voeding kunnen worden afgesteld op jouw lichaamscompositie om zo de “6-pack” blokjes (of welke ander doel dan ook) te realiseren. 

Kortom, je doet jezelf tekort door alleen op een weegschaal te gaan staan. Laat een professional jou op meten en beoordelen. Wist je dat we dit doen we bij Whole-Fit op elke laatste zaterdag van de maand en op afspraak?! We doen dit aan de hand van een huidplooimeting en een persoonlijke check-up.  Zo kunnen we gelijk de meting matchen met jouw doelstellingen in een passend trainings/ voedingsschema. Meld je aan voor een vetpercentage meting via https://whole-fit.nl/contact/.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.