Drie redenen waarom je mensen in je omgeving over je burn-out moet vertellen.

Een burn-out geeft je vaak het gevoel van falen, waardoor je het liever voor jezelf wilt houden. Voor de buitenwereld doe je net alsof er niks aan de hand is. Ik heb dit zelf ook lange tijd gedaan. Pas na drie maanden heb ik het mijn ouders en broertje verteld. Dit voelt als een hele moeilijke tijd waarin je je erg alleen voelt. Ik merkte door er openlijk over te praten mij hielp in mijn herstelproces. Daarom vier redenen waarom je open moet zijn over je burn-out.

Als eerste reden: het geeft jezelf heel veel rust. De mensen om je heen weten van jouw situatie af. Hierdoor wordt er minder van je verwacht. Als het dus een keer niet lukt om er te zijn of iets af te maken, dan kan je dat eerlijk zeggen. De stap om dan jezelf terug te trekken wanneer dat nodig is, is vele malen makkelijker.

 

Als tweede reden: de support die je krijgt als je er open over praat. Je hebt het gevoel, dat je alleen bent en dat je het ook alleen moet oplossen. Door er openlijk over te praten, krijg je support vanuit hoeken waar je het nooit van had verwacht. Zo kreeg ik support van iemand in mijn omgeving in de vorm van coachsessies om te kijken wat ik nu echt wilde met mijn leven. Die ondersteuning heeft ervoor gezorgd, dat ik weer een eigen bedrijf ben gestart en beter weet wat ik wil bereiken op het gebied van werk. Met dat in mijn achterhoofd, maak ik nu bewustere keuzes die leiden tot het behalen van mijn doelen.

 

Als derde reden: de erkenning die je krijgt. Toen ik open over mijn burn-out ging praten, kwam ik erachter dat ik niet de enige was. Er zijn meerdere mensen die in een burn-out situatie zitten of ertegen aan zitten. Door de erkenning lukte het mij om minder hard voor mijzelf te zijn. Daarbij waren de verhalen van anderen voor mij een inspiratiebron. Het hielp mij om te horen hoe zij de verschillende fases van een burn-out hadden ervaren en hoe ze ermee om waren gegaan.

 

Je moet het aan je omgeving vertellen, omdat dat een stap is richting herstel. Je laat aan jezelf zien, dat je niet hebt gefaald. Je stelt jezelf open om aan jezelf te werken. Het is een startpunt richting je nieuwe “ik”. Het is geen makkelijke stap om er open over te zijn, maar uit eigen ervaring kan ik nu wel zeggen dat het belangrijk is om er zo snel mogelijk eerlijk over te zijn. Je bespaart jezelf veel energie die je steekt in het ophouden van een perfect leven. Daarbij is de support die je ontvangt belangrijk in moeilijke tijden. De erkenning geeft je het gevoel dat je er mag zijn en kan een inspiratiebron zijn tijdens je herstel. Ik zou iedereen aanraden om open en eerlijk over je burn-out te zijn, zodat je alle energie kan steken in jezelf.