De kracht van bewegen & sport in verschillende leeftijdsfases!

Sport en bewegen kan je veel leren en het kan je helpen om om te gaan met de uitdagingen die het leven biedt. Het verschil tussen sporten en bewegen is de intensiteit. Bij bewegen ligt de intensiteit lager, zoals wandelen, stofzuigen en fietsen van a naar b. Tijdens het sporten ligt de intensiteit hoger. Echter, voor de ene persoon kan wandelen al een uitdaging zijn waarbij de intensiteit hoog ligt en het onder sport valt voor die persoon. Als je dat vergelijkt met een ander individu, dan kan het weer onder bewegen vallen. Dit verschil kan voorkomen door leeftijd, algehele conditie, mentale status of ziekte. Of je nou beweegt of sport het heeft positieve invloeden op je leven.

Een kind kan individueel bewegen en sporten, bijvoorbeeld tennis, maar ook in een team. Sporten en bewegen kan een kind doen individueel of in een team. De jeugd leert dingen die ze de rest van hun leven kunnen toepassen. Een kind leert discipline, samenwerken, omgaan met winnen en verliezen, zelfvertrouwen, vrienden maken, gezonde leefstijl en uitgaan van zijn/haar eigen kracht. Allemaal punten die helpen de uitdagingen die iemand meemaakt in zijn leven fysiek en mentaal goed te volbrengen.

 

Voor volwassenen wordt het leven stressvoller waardoor je je gezondheid wel eens uit het oog verliest. De verwachtingen zijn hoog en je maakt meerdere levensgebeurtenissen mee, zoals het vinden van een geliefde, carrière maken, samenwonen, geboorte, huis kopen, trouwen. Levensgebeurtenissen die het leven uitdagend en stressvol kunnen maken. De stress en druk van het leven kunnen leiden tot een burn-out, een depressie, diabetes 2 en hart- en vaatziekten. Tijdens deze levensgebeurtenissen kunnen sport en beweging je fysiek en mentaal fit houden. Dit zorgt ervoor dat je betere beslissingen kan maken, steviger in je schoenen staat, beter om kan gaan met stress en druk en je minder gezondheidsproblemen ervaart.

 

Naarmate we ouder worden gaan we met pensioen. We moeten minder en kunnen wat rustiger aan doen. Echter hoe ouder we worden hoe meer spiermassa we verliezen. Inactief zijn kan leiden tot degeneratie van spieren en botten. Dit kan ervoor zorgen dat ouderen een hogere kans hebben om te vallen, waardoor ze een trauma kunnen oplopen. Daarnaast worden ze minder zelfstandig in de dagelijkse activiteiten. Dit kan weer effect hebben op de sociale interactie met andere mensen. Voor ouderen is het dus belangrijk om te bewegen en te sporten om het verouderingsproces af te remmen waardoor ze actief blijven en hun zelfstandigheid behouden.

 

Bewegen en sporten brengt je fysieke en mentale voordelen. Er bestaan ook zeker nadelen van sporten en bewegen, zoals blessures, eetstoornissen, agressie en frustratie. Voor kinderen is het belangrijk, dat ze sporten onder goede begeleiding. Bij volwassenen is het belangrijk, dat ze weten wat ze doen en waarom. Bij ouderen moet goed worden gekeken wat hun mogelijkheden zijn en dat ze het met beleid oppakken. Kijk wat past bij jou en welke kleine stap je kan maken om te starten. Heb je de smaak te pakken, kijk dan of je een stapje verder kunt gaan. Kies activiteiten die je elke keer iets meer uitdagen qua intensiteit. Heb je moeite om te starten of weet je niet waar je moet beginnen? Ga dan op zoek naar een iemand die je kan motiveren en/of ondersteunen.