Flip uit je winterdip!

De wintermaanden zijn in volle gang en de feestdagen voorbij. Nu gaan wij er natuurlijk van uit dat je met de gezonde gewoonte om bij ons te sporten, fit de winter door komt. Toch heeft in deze periode 1 op de 10 mensen in een bepaalde mate last van een zogenaamde winterdip. Op zich niet gek met kortere dagen, minder zonlicht en de neiging om meer binnen te leven.

Wetenschappelijk gezien is er niet één oorzaak voor de winterdip of een grip op je winterdip pakket. Wel kan gevoeligheid voor kortere dagen, vitamine D3 tekort en minder buiten zijn een aanleiding zijn hiervoor. Voorkomen is beter dan genezen. Als je de winterdip herkent, kom dan (ondanks dat je er mogelijk geen motivatie voor voelt) in beweging.

Herken je de volgende symptomen, flip ze dan met onderstaande tips!
-Moeilijker uit bed komen
– Vermoeidheid
– Weinig zin om te bewegen
– Meer suikerrijke voeding cravings / meer eten
– Neerslachtige gevoelens
– Concentratieproblemen
– Gewichtstoename

(Bovenstaande symptomen kunnen ook andere oorzaken hebben, ga bij twijfel naar de huisarts) 

10 tips voor het voorkomen en verhelpen van je winterdip


1. Buitenlicht & lucht: Ga naar buiten, het liefst direct nadat je opstaat én tussendoor om licht en lucht binnen te krijgen. De natuur heeft een ontzettend gezond effect op elk vlak en met al 10 minuten flink door stappen maak je al zogenaamde geluk stofjes aan. Geen tijd hebben, is hier dus geen relevant excuus.


2. Beweging, kom van je bank af en lekker (bij ons) sporten. Naast de vele voordelen van het verhogen van je hartslag, tot versterken van je lichaam, voel jij je ook mentaal beter na een workout. Probeer eens wat vaker door de dag heen stretch bewegingen te maken, dit maakt je bewust van je lichaamshouding en gemoedstoestand.


3. Laat suikerrijk en koolhydraatrijk eten staan en kies voor meer vettigheid op je bord, zoals avocado’s en vette vis. Wissel daarnaast alle kleuren groentes en fruit af en voeg kruiden toe aan je eten.


4. Vitamine D3 en magnesium. Doordat er minder zonlicht is in de wintermaanden maak je minder Vitamine D aan. Daarnaast komt een magnesium tekort veel voor. Vraag eens om advies aan de trainers voor supplementen.


5. Sauna en warmte (bijvoorbeeld door een infrarood lamp). Naast een betere doorbloeding en het afvoeren van afvalstoffen, helpt warmte bij een diepere ontspanning, vermindering van stress, diepere slaap en een betere weerstand.


6. Muziek luisteren. Heb je moeite jezelf te motiveren om uit bed te komen? Luister dan naar je favoriete zomerse hits en maak een moeilijke momenten muziek lijst, met vrolijke en oppeppende nummers voor de momenten dat je het kan gebruiken.


7. Neem je gedachtes en gevoelens waar. Door bijvoorbeeld een dagboek bij te houden of ze een paar dagen op te schrijven. Kijk eens of je terugkerende negatieve gedachte patronen kan ombuigen naar iets neutraals en geef ze niet te veel aandacht (zonder ze weg te drukken). Hoe bewuster je hier van wordt, hoe beter jij je gedachtes kan sturen.


8. Ga op vaste tijden slapen en opstaan. Dit zorgt ervoor dat je structuur en rust creëert voor je hoofd en lichaam.


9. ‘Wim hof’ jezelf de winter door. Kou in de kou.. Juist ja, Je lijkt wel gek! Toch heeft juist blootstelling aan kou en wisselende temperaturen vele voordelen voor je mentale toestand en je gezondheid. Vraag je je af hoe je hier mee begint of wil je tips en het eens een keer uitproberen? Kom dan naar de workshop op zondag 29 januari (aanmelden kan via de app of mail).


10. Ventileer je huis. Lekker hoor die kachel, maar je wordt er ook behoorlijk duf en suf van. Zorg voor veel frisse lucht in huis, ook tijdens het slapen.

Bij het aanleren of uitproberen van nieuwe gewoontes is het advies om met 1 stap of tip te beginnen en het aan iets vast te koppelen wat je al doet. Bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen ga ik op één been staan (evenwicht oefening) of kleinere boodschappen doe ik op de fiets in plaats van de auto pakken, om zo in de buitenlucht te zijn..

Ook als je geen winterdip hebt en deze tips opvolgt ga je ontzettend lekker in je vel zitten.

(Let op: neemt je winterdip een grote vorm aan, neem dan contact op met de huisarts, mogelijk is het een winterdepressie. En vraag naar de mogelijkheden voor lichttherapie.)