Nu we gestaag weer naar de zomermaanden toe bewegen en meer zonnestralen verwachten, is het belangrijk om het te hebben over vochtinname. Ook in het kader van intermittent fasting, komt water drinken naar voren. Vocht is een onmisbaar onderdeel van je lichaam. Hieronder een aantal belangrijke weetjes en direct toepasbare tips voor voldoende vochtinname. 

Wij bestaan voor 60-65% uit water, dat is meer dan de helft van ons bestaan. Water is een essentieel onderdeel van leven in de breedste zin van het woord. Water heeft vele functies voor het lichaam. Waaronder het voorkomen van uitdroging, smeren van de gewrichten, verbeteren van het concentratievermogen, afvoeren van gifstoffen, verbeteren van de huid, stimuleren vetverbranding, op peil houden bloeddruk, mineralen en voedingsstoffen toegankelijk maken (transporteren) en het helpen van de luchtwegen. 

Wat je mogelijk nog niet wist over de functie van water in het lichaam: 

> Het grootste orgaan van je lichaam is de huid. Heb je last van een droge huid? Ga dan eerst na hoeveel water je drinkt (geen koffie of thee, maar water). Voor je de huid vol smeert met allerlei crèmes is de oplossing voor een mooie huid en goede doorbloeding, veelal voldoende water drinken en gezonde voeding nuttigen. Dit is zowel het gezondste als goedkoopste alternatief op smeren. 

> Water helpt je om voedingsstoffen op te nemen in je darmen. Water functioneert als de vuilnisman in je lichaam en zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen. Naast de gezonde voeding uit het 30 dagen of 12 weken programma, is het dus erg van belang voldoende te drinken!

>Je lichaam regelt de lichaamstemperatuur door te zweten, dit zorgt voor vochtverlies. Hier is aanvulling voor nodig, vooral in de zomermaanden of bij intensief sporten. 

> Het kraakbeen in je gewrichten en schijven van de wervelkolom bevat zo een 80% water. Tekort aan vocht, kan zorgen voor gewrichtspijnen. 

> Hersenen bestaan voor 90% uit vocht. Heb je moeite met concentreren? Of vaak hoofdpijn? Dan is het hoog tijd om, je raad het al: om meer water te drinken. Vervang daarnaast alcohol door water en je zal merken dat je nooit meer een kater hebt.

> Afvallen, vet verbranden, strakker in je vel zitten.. Naast bewegen is water essentieel. Dat wat wij als hongergevoel ervaren, is regelmatig een tekort aan vocht. De hersenen geven een signaal af aan ons lichaam bij vocht tekort. Dit signaal is hetzelfde als wat wij ervaren als hongergevoel. Daarom de stelregel: water eerst en dan pas eten. Door water kan je lichaam vet en koolhydraten omzetten in energie. Water drinken geeft een voller gevoel, waardoor je minder eet of de neiging hebt om te snaaien. 

Te weinig vocht in het lichaam kan veel gevolgen en (vage) klachten met zich meebrengen. Zo kan te weinig vocht in de luchtwegen zorgen voor verergering van astma en allergieën door het beperken van waterdamp, blijven de luchtwegen namelijk smaller. 
Voordat je over allerlei ziektes speculeert, komen veel van de volgende klachten voor bij te weinig water drinken: veel hongergevoel, droge mond, duizeligheid, vermoeidheid, misselijkheid, concentratiegebrek en hoofdpijn. 
Daarnaast kan een suf, verward of zwak gevoel, minder zweten, weinig plassen en flauwvallen, duiden op uitdroging. 

We raden aan minstens 1,5-2 liter liter water per dag te drinken. Daarnaast is het aan te raden meer te drinken bij en na het drinken van alcohol (dit heeft een vochtafdrijvend effect), geven van borstvoeding (2 – 2,5 liter), intensief sporten, bij het eten van zout en eiwitten, ziekte en warm weer. 

Tips voor het binnenkrijgen van voldoende vocht: 

1. Start de dag met een glas water en beweging. Eerst drinken, bewegen en erna eten.. Eerst bewegen zorgt voor voor het controleren van je bloedsuiker, verbetert de insulinegevoeligheid, verlaagt ontstekingen, opruimen beschadigde cellen, stimuleert de vetverbranding en versterkt zowel je immuunsysteem, als je mindset en mentale gezondheid. Mega voordelen voor je algehele fitheid. 

2. Je nieren kunnen 0,7 -1 liter water per uur verwerken. Verdeel je drinkmomenten zo dat er steeds voldoende vocht binnen komt, zonder je nieren te overbelasten. 

3. Eet veel groenten en fruit, deze bevatten naast veel voedingsstoffen ook vocht. Denk hierbij aan komkommer, tomaat, appel en sinaasappels.

4. Heb je moeite met water drinken, omdat het te waterig smaakt? Voeg andere smaken toe aan het water. Bijvoorbeeld komkommer, citroen, sinaasappel en munt.

5. Zorg voor een constant gevulde waterfles en zet deze in het zicht en binnen handbereik. Vul de fles direct wanneer deze (bijna) leeg is. 

6. Download een water app op je mobiel. Deze apps hebben verschillende functies van bijhouden van waterinname tot wekkers en herinneringen om aan je vochtinname te voldoen.

7. Drink voor elke maaltijd, snack of eetmoment, eerst minstens één glas water. Je zit voller, eet minder, snaait minder en weet nu dat het hongersignaal vaak dorst betekent. Eerst water, dan eten.. 

8. Laat water wat je direct uit de kraan haalt, even op kamertemperatuur komen. Dit drinkt beter weg en is al meer in de buurt van lichaamstemperatuur. 

9. Los een snufje keltisch zeezout op in je water voor een goede balans van verschillende mineralen (maximaal 1 glas per dag). Dit helpt bij het reguleren van de vochtbalans en de bloeddruk. Het lichaam heeft mineralen nodig als bouwstof voor groei en herstel van het skelet en lichaamsweefsels.