“ZIT” Samenleving

We leven in een samenleving waarin we niet hoeven te bewegen als we daar geen zin in hebben. Je kan jezelf voorzien in alle behoeftes en hoeft de deur daar niet voor uit. De samenleving waarin we leven kan je omschrijven als een “zit” samenleving. De dagelijkse activiteiten die we hebben dagen ons niet uit om actief te zijn. Het gemak wat we ervaren van deze samenleving zorgt ervoor dat we inactief zijn. Echter zit er ook een keerzijde aan deze “zit” samenleving. We hebben te maken met ziektes waar onze voorouders nog nooit van gehoord hadden.

Als we kijken naar de verschillen tussen onze dagelijkse bezigheden en die van onze voorouders, dan valt de mate van beweging en de voedingskeuzes op.

 

Als je bijvoorbeeld kijkt naar de manier waarop we ons van A naar B bewegen. In de samenleving waarin we nu leven kost dat nauwelijks inspanning. Per auto of scooter bewegen we ons ‘zittend’ voort. Onze voorouders moesten dit wandelend, rennend of fietsend afleggen.

 

Als je kijkt naar de manier van boodschappen doen, dan kunnen we dit nu online doen en tot in de keuken laten bezorgen. Ook worden we overal waar we zijn verleid om te eten. In de “zit” samenleving is altijd voedsel aanwezig. Als je kijkt naar onze voorouders qua boodschappen doen, dan moesten ze jagen voor hun voedsel. Ook kwam het wel is voor dat ze langere tijd geen voedsel tot hun beschikking hadden.

 

Deze verschillen hebben effect op ons lichaam en geest. De veranderingen van de samenleving zijn zo snel gegaan, dat het lichaam van de mens zich daar nog niet aan heeft aangepast. Hierdoor heeft de “zit” samenleving negatieve effecten op onze gezondheid. Ziektes die we toe kunnen schrijven aan onze “zit” samenleving zijn bijvoorbeeld, diabetes type 2, hart en vaatziekten, overgewicht, burn-out en depressies. Ze worden ook wel de welvaart-ziektes genoemd.

De “zit” samenleving is een samenleving die we zelf hebben gecreëerd. Als we de nadelige gevolgen ervan willen verkleinen, dan moeten we onze leefstijl aanpassen en bewuster gaan leven. De mens is gemaakt om te bewegen. Om dat te kunnen doen heeft het lichaam het juiste voedsel nodig. Betekent dat, dat we moeten gaan leven als onze voorouders? Nee, zeker niet, maar kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken.