keto dieet, ketogeen, voedingspatroon, vasten, intermitterend vasten,

Voeding, het blijft een lastig onderwerp. Ook voor ons als coaches. Loop een supermarkt binnen en je wordt overspoeld met keuzes en verleidingen, gezonde en ongezonde producten. Wat is nou wijsheid?! En voor elke product, dieet of voedingspatroon is wel een onderzoek te vinden dat voor of tegen is. Om moedeloos van te worden! 

Wat we bij Whole-Fit in ieder geval wel weten is dat geen mens hetzelfde is en daar sluit het stukje voeding ook bij aan. Wat voor de een wel werkt hoeft niet per se voor de ander ook te werken! Dus zie dit blog dan ook meer om je voedingspatroon van een andere kant te bekijken en misschien kan het jou wel helpen! 

Terug in de tijd

Als we terug gaan in de tijd, dan zien we dat de “jager verzamelaar” at wat het land te bieden had. Dit voedingspatroon zat vol met eiwitten, vet (vlees, vis en eieren) en als je geluk had vitaminen en mineralen in de vorm van vruchten, groenten of noten. Koolhydraten waren schaars en kwamen bijvoorbeeld uit fruit. Men kwam namelijk niet opeens een rijstveld tegen om vervolgens lekkere sushi te rollen. Op het moment dat men meer op een plek is gaan wonen en aan landbouw is gaan doen, zijn we steeds meer koolhydraten aan ons voedingspatroon gaan toevoegen. Tegenwoordig is juist die verhouding tussen eiwitten, vetten en koolhydraten zoek. Een gemiddeld westers voedingspatroon bestaat het meest uit koolhydraten (en vaak nog de snelle en slechte variant ook), vetten en dan pas eiwitten. Het menselijk brein heeft zich in relatief korte tijd geëvolueerd. Echter, het menselijk lichaam, waaronder ons darmstelsel, is nog grotendeels hetzelfde als dat van vroeger. Deze verandering in ons voedingspatroon heeft allerlei consequenties, waaronder overgewicht (te veel, wordt opgeslagen als vet), diabetes type 2 (door de enorme toename aan snelle koolhydraten, lees suiker), algemene vermoeidheid en maag-darmproblemen. Hoeveel mensen in jouw directe omgeving ken jij met bijvoorbeeld gluten of koemelk intolerantie? Zelfs depressie wordt in onderzoeken gerelateerd aan het “westerse dieet”.

Ketogeen voedingspatroon

Een ketogeen voedingspatroon is erop gericht om terug naar de basis te keren, met eiwitten en vetten als bestanddeel nummer een. Dit betekent dat het lunchbord met boterhammen er wel anders uit gaat zien! Zie voor het belang van eiwitten het blog over eiwitten op de website. In de eerste plaats staat vetverbranding in plaats van koolhydraatverbranding bij een ketogeen voedingspatroon centraal. Zonder in detail te treden zal het lichaam bij activiteit eerder de vetten aanspreken als brandstof in plaats van de koolhydraten. Ten tweede zal de suikerspiegel veel stabieler worden en zullen dipjes in de dag (waardoor juist het hongergevoel wordt aangewakkerd) minder worden. Het kan namelijk een gunstig effect op de darmflora hebben en eiwitrijker eten zal voor een voller gevoel zorgen. Hierdoor zal het aantal calorieën dat je op een dag tot je neemt in totaal minder zijn, dan bij een heel koolhydraatrijk voedingspatroon. Ten derde kan een ketogeen voedingspatroon, mede door een stabielere darmflora, klachten als vermoeidheid, ontstekingsklachten of blessures tegengaan. 

Uiteraard omvat het ketogeen voedingspatroon nog veel meer. Wouter onze fysiotherapeut geeft zaterdag een lezing hierover. En misschien is 100 procent overschakelen op Keto ook helemaal niet haalbaar voor je, maar geeft het je wel een reden om kritisch naar je eigen voedingspatroon te kijken? Schuif eens met de verhoudingen koolhydraten, vetten en eiwitten en probeer dat eens een of twee dagen per week toe te passen. Wat voor effect heeft het op jou? Hoe voelde je daarbij? Misschien kan het helpen om minder klachten te hebben of net de ene kilogram af te vallen. Wil je meer informatie of kunnen we je met voeding ondersteunen? App, mail of schiet ons aan in de club!