Voor je snack on track of misschien wel voor tijdens het werk op (thuis) kantoor.. 
Verantwoord snaaien wanneer je niet aan intermittent fasting doet, is erg belangrijk voor je energielevel én het behalen van je fitnessdoelen natuurlijk. Hoe meer jij kiest voor onbewerkte en voedende snacks vol vitamines of juist veel eiwitten, hoe fitter jij je voelt! 

Heb jij je glas water al leeg gedronken en toch snack trek? 
Dan volgt hier dé verantwoorde snacklijst in verschillende categorieën: 

1. Snack fruit voor de vitamines. Een appel per dag zorgt voor een stralende lach. Neem elke dag minstens twee stukken fruit. Fruit vol met vitamine C zijn een kiwi , sinaasappel en aardbeien. Of een handje bosbessen, dit zit ook vol antioxidanten. Echter is je aangeraden om koolhydraatarme te eten, dan niet meer dan 1 stuk fruit op een dag. 

2. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: eet meer groenten. Vooral groente, met veel water erin, stilt je dorst en brengt de benodigde vitamines binnen. Komkommers, cherry tomaten, wortels, paprika, bleekselderij, radijsjes en broccoli. Ook lekker met je (zelfgemaakte) hummus dip. 

Snacks voor onderweg

3. Een vol gevoel krijg je van snack combinaties van koolhydraten in combinatie met eiwitten en vetten. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel langer stabiel blijft. Combineer het appeltje met een handje noten/notenpasta, zuurdesem brood/rijstwafel met pindakaas, hummus, hüttenkäse, geitenkaas, plakjes avocado. 

4. Eiwitrijke snacks helpen tegen een hongergevoel. De gemiddelde mens krijgt te weinig eiwitten binnen. Eiwitten zijn erg belangrijk als bouwstenen voor het lichaam. Bij ons kan je na het sporten een eiwitshake nemen (vraag hiervoor advies van de trainers). Naast de eiwitshake zitten er veel eiwitten in: vlees, vis en eieren.  

5. Gezonde vetten. Vetten zijn goed voor de hersenen, opbouw en bescherming van cellen en aanmaak van hormonen. Vetten hoef je niet te vermijden. Let wel goed op de porties. Voorbeelden van vette snacks, een handje cashewnoten, een paar olijven, een haring of andere vette vis, een paar blokjes (geiten)kaas, avocado. 

6. Noten en zaden. Het mixen en afwisselen van verschillende soorten noten (of studentenhaver) en zaden zorgen ervoor dat je lichaam verschillende belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Voorbeelden zijn amandelen, walnoten, cashewnoten, paranoten, zonnebloempitten, pompoenpitten en hazelnoten. Neem maximaal een handje noten per dag en van paranoten 2 tot maximaal 5 per dag.

7. Zoete zin. We kennen het allemaal wel, de zoete zin. Als je dan echt graag iets zoets wilt snacken, kies dan tenminste voor natuurlijke suikers. Zo krijgt het lichaam in elk geval niet iets binnen wat moeilijk is om te verwerken. Gedroogd fruit is een goede optie: mango, ananas, abrikozen, rozijnen. Dadelballetjes of dadels. Bak, kook en mix waar het kan je eigen zoete snacks. Dan weet je wat er in zit. Zelfgemaakte baksels zoals bananenbrood, wortelcake, havermout koekjes, zoete aardappelbrownies. Of hartige bladerdeeg hapjes, zijn hier een goede optie. 

8. Bewerkte snacks. Wanneer je dan toch voor de snelle snaai snack gaat en fruit en groente niet in het zicht zijn, is het volgende lijstje voor jou: popcorn, japanse mix, zoute pepsels, 80+ pure chocolade en volkoren wraps met plakjes kipfilet en een handje groentechips. 

9. Wees je bewust van supermarkt marketing. Vooral ongezonde snacks, liggen overal met aanbiedingen in reclames, onderweg en in de supermarkt voor het oprapen. Eet iets voordat je boodschappen doet en stop standaard een stuk fruit en nootjes in je tas, zodat je niet in de verleiding komt bij weinig tijd of als je veel onderweg bent. 

10. Het vorige blog ging niets voor niets over water, heb je snack trek, blijft als eerste optie het beste om een glas water te drinken. Kies voor tussendoortjes zoveel mogelijk opties die vrij zijn van geraffineerde suikers. Staan er meer dan drie ingrediënten op de verpakking, kan je eigenlijk het product beter laten liggen en kiezen voor iets wat je vers kan plukken, oogsten, pellen of vangen. Ook als anderen dat voor je doen, kan je bij het verzamelen van je snacks hier bij stilstaan. 

Heb je vragen of wil je meer tips over wat je kan eten en persoonlijk advies? Maak dan een afspraak voor een uur voedingsadvies of meld je aan voor 3 of 12 weken traject voor voedingscoaching om samen je doelen te bereiken. https://whole-fit.nl/voedingsplan/