page1image916912

De blog van deze maand gaat over de voordelen van stretchen.
Bij veel schema’s kom je stretches tegen. Hieronder lees je de 10 belangrijkste redenen om te stretchen;

1. Stretchen zorgt voor meer flexibiliteit en vermindert stijfheid. Dagelijkse bezigheden worden makkelijker, zoals traplopen, door verbetering van mobiliteit. Ofwel regelmatig strekken zorgt voor soepel oud(er) worden..

2. Ontspanning. Stress zorgt veelal voor pijnklachten, de spieren zijn meer gespannen. Door stretchen ontspannen je spieren. Er ontstaat met stress een vicieuze cirkel, pijnklachten in het lichaam, stijfheid en bijhorende gedachten die stress veroorzaken. Door te stretchen kan je deze cirkel doorbreken en lekkerder in je vel zitten.

3. Lichaamsbewustzijn en beter contact met je gevoelsleven. Tijdens stretching ben je bewust bezig met je lichaam en hoe het voelt, hierdoor ben je beter in staat contact te maken met je emoties en behoeftes. Door ademhaling en vertragen beweeg je tevens je aandacht van je hoofd naar je lichaam, wat helpt te voelen.

4. Ademhaling verbeteren. Tijdens het stretchen is het belangrijk goed te letten op je in en uit ademhaling. Hierdoor leer je bewuster en beter ademhalen. Zuurstof is leven! Wil je hier de voordelen van ondervinden, doe dan eens mee met de ademsessie van Wouter (fysiotherapeut) of plan een 1 op 1 ademsessie bij hem in.

5. Spierpijn voorkomen en verhelpen, door het stretchen komen spieren en pezen iets meer op lengte, door verhoogde bloedtoevoer naar de spieren, wat de hersteltijd verkort en pijn vermindert.

6. Betere lichaamshouding, de trotse houding verbeterd, door het losser worden van spieren en trainen van bewustwording van aanspannen en ontspannen van onder andere je been, buik en bekkenbodemspieren.

7. Voorkomen en verminderen rugpijn, door meer ruimte in de pezen en spieren, wordt het bewegen makkelijker. Daarnaast is er in de trainingen aandacht voor versterken van buikspieren, zodat je de juiste spieren aanspant in het alledaagse bewegen. Door stijve spieren, raakt de rug overbelast. Met het versterken van de buik en rugspieren, wordt het risico op overbelasting in de rug verminderd.

8. Verminderen hoofdpijn, rust krijg je van ontspannen en stretchen, stretchen kan spanning verminderen in nek en schouders (naast voldoende water drinken) is dit een van de mogelijke oorzaken van hoofdpijn en dit kan mede door stretchen verholpen worden (indien geen andere aandoening)

9. Verhogen bloedtoevoer spieren. Het bloed circuleert beter door de spieren, waardoor deze meer zuurstof opnemen. Het gevoel van meer zuurstof is ook direct een energieker gevoel.

10. Vergroten bewegingsbereik en evenwicht, als een gewricht door het hele bereik kan bewegen, ervaar je meer bewegingsvrijheid, dit vergroot je door regelmatig strekken. Dit heeft vermindering van gewrichtspijn tot gevolg, door het ontstaan van meer bewegingsruimte.

Aldus genoeg redenen om regelmatig te stretchen! Denk jij dat stretchen goed voor je kan zijn en wil je dat verwerkt hebben in je persoonlijke trainingschema spreek dan even een trainer aan. Dan kijken we samen even wat het beste voor je is.