“Cravings”, oftewel een plotselinge behoefte/ hunkering aan een specifiek voedingsitem. Iedereen heeft ze. Zelfs de fitste fitboys- en girls. Waar komt deze behoefte eigenlijk vandaag en hoe kun je jezelf in de hand houden? 

Iedereen kent het gevoel van plotseling behoefte hebben aan een stuk chocolade of chips. Of het wijntje op de vrijdag avond. De hele week heb je super je best gedaan, je bent minstens twee keer wezen sporten bij Whole-Fit en je hebt gezond gegeten en gedronken. En opeens is daar die craving en eet je zomaar een hele reep chocolade weg. Zonde! Maar een troost, je bent niet de enige. 

Voor onderzoekers is dit ook een veel onderzocht onderwerp. Helemaal bij vrouwen in de zwangerschap, die namelijk opeens trek krijgen in iets waar ze normaal nooit behoefte aan hebben gehad of zelfs helemaal niet lekker vonden. Wetenschappers dachten namelijk, dat dit voort kon komen uit het feit dat de vrouw niet genoeg vitaminen binnen kreeg. De craving zou dan voor de aanvulling van de vitamine zorgen. In het voorbeeld van chocolade: magnesium. In plaats van chocolade zou je dan beter een handje nootjes, zaden, fruit of groenten kunnen eten. Zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen,  zoals bij zoute snacks, die tekort aan chloride (zout) en silicium zouden aanduiden. Dit dient dan weer aangevuld te worden door bijvoorbeeld vette vis, zout, volkoren granen, rozijn en extra vocht (De Vaan, 2016). 

Echter kan dit niet met 100% zekerheid worden bewezen. Reden hiervoor is dat in principe in de westerse wereld er niet zulke grote tekorten in voeding voorkomen, zelfs niet tijdens de zwangerschap, uitzonderingen daargelaten. Denk daarbij eerder aan bijvoorbeeld aan iemand die ziek is of aan iemand die een bepaald “dieet” volgt of bijvoorbeeld vegetarisch/ veganistisch is. Cravings blijken ook nog een keer genderspecifiek te zijn. Vrouwen hebben andere behoeften dan mannen en zelfs vaker (Zwaan, 2021). Oneerlijk zeg! Kortom, woon je in Europa dan zijn cravings vaak niet gerelateerd aan een vitamine tekort. 

Maar waar komen die “cravings” dan vandaan? En misschien belangrijker: hoe ga ik ze te lijf?! Vaak zijn cravings gerelateerd aan een van de volgende oorzaken: 

Craving en het omgaan hiermee is dus best complex. Een troost, iedereen heeft er dus mee te maken. Hoe je er mee omgaat, dat kan je wel sturen. Wees eens eerlijk naar jezelf en met deze informatie in het achterhoofd, waar komt die craving van jou vandaan denk je? Is er iets in je dag, situatie of voedingspatroon dat je zou kunnen aanpassen om de cravings in bedwang te houden? Als voorbeeld, je bent moe en je lichaam geeft aan dat het rust nodig heeft. Toch gaat de volgende aflevering van je netflix serie alweer lopen. Pak je een reepje chocolade om nog wakker te blijven om een laatste aflevering te kijken….of besluit je dat het genoeg is geweest en ga je je tanden poetsen en naar bed? 

Heb je hier moeite mee? Wil jij met een van de professionals van Whole-Fit een keer sparren over hoe we jouw cravings in bedwang kunnen houden, zodat jij wel je doelen gaat halen? Laat het ons weten!  

Bronvermelding

De Vaan, L. D. V. (2016, 25 mei). Food cravings, we hebben ze allemaal, maar wat betekenen ze. www.bedrock.nl. Geraadpleegd op 18 februari 2022, van https://www.bedrock.nl/food-cravings-we-hebben-ze-allemaal-maar-wat-betekenen-ze/

Zwaan, J. (2021, 21 augustus). Veroorzaken tekorten aan voedingsstoffen cravings naar bepaalde voedingsmiddelen? aHealthylife.nl. Geraadpleegd op 18 februari 2022, van https://www.ahealthylife.nl/veroorzaken-tekorten-aan-voedingsstoffen-cravings-naar-bepaalde-voedingsmiddelen/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.